Belgiëstraat 18 | 5171 PN | Kaatsheuvel

Account

FDM Print Group breidt uit met Profitex Luchttafels.

FDM Print Group specialiseert zich in het produceren van uw visuele communicatie en marketing. De groep telt 150,000 + tevreden klanten en samenwerkingen, en adviseren zowel bedrijven als particulieren bij het kiezen van de meest geschikte reclametoepassingen. Om ook de stap buiten de BeNeLux te gaan maken is er de afgelopen tijd flink geïnvesteerd, waaronder ook in onze Profitex Luchttafels.

Internationale Expansie: FDM Print Group investeert in verdere groei.

Afgelopen jaar intensiveerde Franky De Meyer, oprichter en eigenaar van FDM Print Group, de investeringen, waar andere ondernemers soms pas op de plaats maakten. “Dit is het moment om gas bij te geven”, legt hij uit. “Als we deze periode  chter ons laten, willen we er stáán.”

Ruim 7 jaar geleden stapte De Meyer de signmarkt binnen met Publi-FDM en ReclameOnline en kocht hij zijn eerste LFP printer. In 2020 werd de FDM Print Group gevormd. Aan deze nieuwe opgerichte holding is, naast de twee bestaande merken Publi-FDM en ReclameOnline, het webplatform ‘PrintingStore’ toegevoegd. De Meyer: “In de Benelux is ReclameOnline inmiddels gekend. Een belangrijk deel van onze omzet is afkomstig van bestellingen die via de website van ReclameOnline binnenkomen. Het concept van ReclameOnline is inmiddels uitgekristalliseerd en ik wilde daar in andere landen in Europa mee aan de slag.” Met de overname van PrintingStore, dat werd overgenomen van in de UK gevestigde eigenaren, beschikt FDM Print Group over een merk dat in 7 landen actief is, waaronder UK, Frankrijk en Duitsland. De oorspronkelijke webshop is aangepast aan de huisstijl en gevuld met het aanbod dat in Sint-Lievens-Houtem wordt geproduceerd. Er liggen uitgewerkte plannen voor uitbreiding naar andere landen binnen de Europese Unie. In 2025 wil De Meyer in alle landen binnen de Europese Unie zijn producten afzetten. Publi-FDM is niet alleen producent voor ReclameOnline. Het bedient ook rechtstreeks klanten. “Nieuwe klanten komen vaak via ReclameOnline binnen”, vertelt De Meyer. “Als men dan tevreden is en men plaatst vervolgopdrachten die niet binnen het concept van ReclameOnline passen, bijvoorbeeld grotere volumes of hele gespecialiseerde aanvragen die meer begeleiding nodig hebben, dan springt Publi-FDM in. Zo hebben we in januari nog een vloot van 56 vrachtwagens van belettering en prints voorzien.”

Snelheid en kwaliteit

Vanaf dag één heeft De Meyer zich sterk gemaakt voor kwaliteit en korte levertijden. Het zijn nog steeds de USP’s van het bedrijf. De Meyer: “Je moet je bedrijf daar wel op inrichten. Dat wil zeggen dat we tot 25 procent overcapaciteit hebben. Dat is nodig om productiepieken op te vangen. We doen geen compromissen aan de kwaliteit en kiezen bewust voor A-merk systemen en -materialen. Om de toegezegde levertijden waar te maken gebruiken we voornamelijk eigen transport.” Anders dan de meeste grootformaat printbedrijven beschikt Publi-FDM over eigen monteurs die desgewenst op locatie bij de klant de montage verzorgen. In het brede aanbod bevinden zich ook doeklichtbakken en andere vormen van lichtreclame.

Partners

ReclameOnline is er voor zowel wederverkopers als eindafnemers. De wederverkoper krijgt een lagere prijs en wordt als partner vaak ingeschakeld bij montageopdrachten. De Meyer: “Voor een aantal van onze partners waren in de afgelopen periode onze opdrachten meer dan welkom. We hebben op dag één direct aanpassingen in het assortiment van ReclameOnline doorgevoerd, gericht op producten die veel gevraagd werden in de eerste corona lockdown. We liepen daarmee voorop.”

Investeren

In mei vorig jaar draaide het bedrijf een recordomzet. De Meyer: “We hebben op dag één van de eerste coronamaatregelen geïnvesteerd in extra voorraad .n een grote order voor Plexiglas platen geplaatst. Wij konden hierdoor gedurende de hele eerste periode uit voorraad leveren.” Na de eerste periode zag De Meyer wel een terugval. De omzet uit de evenementensector en standbouw maakte voorheen bijna 1/3 van de omzet uit. Door de overname van PrintingStore in die periode weet hij uiteindelijk dit verlies meer dan goed te maken door werk te halen uit landen waar geen lockdown was. Tussen begin 2020 en nu heeft De Meyer nog 11 mensen aangenomen, waarmee het aantal nu op 42 vaste fulltime medewerkers uitkomt. Ook het investeringsprogramma liep door. Begin vorig jaar werd gestart met het bouwen van 2 bijkomende productiehallen om de door De Meyer voorziene groei op te vangen. Met de uitbreiding erbij beschikt het bedrijf nu over 12.000 m2 aan productieruimte. De nieuwe hallen worden in Q1 2021 ingevuld met splinternieuwe machines.

Tweede Zünd

Allereerst wordt de afwerking uitgebreid. Naast de bestaande Zünd G3 3XL-3200 snijtafel komt er een tweede bij. De behoefte aan snijcapaciteit groeit onder meer omdat er meer vraag is naar interieur- en kartonnageproducten. De Meyer: “Bij de interieurproducten hebben we verschillende textielproducten opgenomen. We verwerkten al het nodige textiel in reclameproducten zoals beachvlaggen en peesdoeken, maar hebben nu ook afnemers voor bijvoorbeeld onze gordijnstoffen. Dit zijn veelal woninginrichters en dus kritisch. Je moet het dus echt goed doen.” Ook de vraag naar 3D producten groeit. De Meyer: “We hebben de kennis in huis om zelf POS displays te ontwerpen die we uit verschillende plaatmaterialen maken. Daarnaast is er een groeiende vraag naar verpakkingen op maat. Dat laatste is zeker aangejaagd door de coronaperikelen. Meer bedrijven versturen hun producten via een pakketdienst naar hun klanten. Daarvoor zijn dozen op maat nodig, liefst in de huisstijl van de verzender. Daarmee kunnen deze bedrijven zich bij hun klanten onderscheiden.”

Efficiënt produceren

De orderstroom wordt via een eigen workflowoplossing naar de printers en de afwerking geleid en waar mogelijk wordt automatisering toegepast. In de afwerking gebeurt dat straks onder andere door een robot te plaatsen in combinatie met de nieuw ge.nstalleerde Zünd-tafel. Met de komst van deze tafel wordt de orderstroom deels gesplitst. De eerder aangeschafte Zünd G3 3XL-3200 is onder andere uitgerust met een 1kW QC frees met ARC. Deze tafel wordt vanaf nu vooral ingezet voor snijden en frezen van plaatmaterialen. De nieuwe G3 3XL-3200 is een volledig verlengde versie en uitgerust met een rolinvoer, een tandem vacuümsysteem en OCC camera. Daarnaast heeft de machine een PCT voor snijden van doosjes en een Perforating tool. De machine kan voor- en achteruit transporteren. De automatische loadfunctie voor rolmateriaal wordt ook geïnstalleerd. Op deze machine wordt overdag meestal textiel gesneden, terwijl de luxe kartonnen doosjes in de avonduren en ‘s nachts verwerkt worden.

Om die reden wordt er nog geïnvesteerd in een robot om handelingen te automatiseren. Daarmee kan de productie ’s nachts worden voortgezet zonder tussenkomst van een operator. “Met de huidige loonkosten voor nachtwerk in België. loont het al snel om handelingen in de productie te automatiseren”, zegt De Meyer hierover. “Randvoorwaarde is wel dat tafel en robot goed samenwerken, met Zünd heb ik daar vertrouwen in.” De Meyer heeft, samen met twee collega’s, een cursus gevolgd om zich de beginselen van het programmeren van robots eigen te maken. De splitsing in uitrusting en daarmee in tools voor beide Zünd systemen is bewust gekozen. De Meyer: “Bij het gebruik van de router op de tafel kunnen er materiaaldeeltjes achterblijven in de transportband. Als je vervolgens met textiel verder gaat op diezelfde tafel kunnen die deeltjes in het textiel terecht komen. Nu voorkomen we dat.”

Er wordt meer geïnvesteerd in afwerking. Fepatex leverde Publi-FDM de eigen ontwikkelde luchttafel. Hiermee kunnen doeken met minder menskracht sneller worden afgewerkt. Daarmee zijn de investeringen nog niet klaar. “Jullie zullen ons de komende tijd vaker horen over zowel uitbreiding in uitrusting als in het aanbod”, belooft De Meyer. Heeft de toekomst nog meer in petto? “Tot nu heb ik alle investeringen uit eigen middelen betaald en ben ik enig eigenaar”, zegt hij. “Met onze groeiplannen in het achterhoofd sluit ik niet uit dat er in de toekomst samengewerkt wordt met partners of investeerders om de snelheid erin in te houden bij het uitvoeren van onze plannen verder Europa in te gaan. Er is plek voor een concept dat niet op prijs maar op snelheid en kwaliteit ge.nt is. Bovendien bieden we een totaal concept waardoor onze klanten kunnen volstaan met one stop shopping.”

Neem contact op

Benieuwd wat Fepatex voor u kan betekenen? Ons team van specialisten staat voor u klaar om u te helpen. Bent u op zoek naar meer informatie of heeft u vragen met betrekking tot onze producten, machines of diensten? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice via mail naar info@fepatex.nl of bel naar +31416 530049.

Deel dit bericht via:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Gerelateerde berichten