Belgiëstraat 18 | 5171 PN | Kaatsheuvel

Account

Materialen

Onze zeilringen zijn vervaardigd uit een assortiment van vijf verschillende grondstoffen. De selectie van het materiaal is afhankelijk van de specifieke vereisten van de klant en de beoogde toepassing van de zeilring. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en is daarom bepalend voor de uiteindelijke keuze en toepassing. De prijs speelt vaak ook een rol bij het maken van de juiste keuze voor de kwaliteit van de zeilring. Het metaalband wordt gestanst om de zeilringen te vormen, de afwerking kan bestaan uit galvaniseren, zandstralen, polijsten, coaten of verven.

Messing

Messing is een koper-zinklegering die zich gemakkelijk laat bewerken en een goede weerstand tegen corrosie heeft. Het bestaat uit 2/3 koper en 1/3 zink. Een belangrijk kenmerk van messing is dat het niet roest, wat het geschikt maakt voor gebruik in textiel in zowel in- als outdoor toepassingen. Messing kan gemakkelijk worden nabehandeld, bijvoorbeeld door middel van galvaniseren of kleuren. Het is daarom dan ook het meest gebruikte materiaal voor zeilringen.

IJzer

IJzer is een voordeliger alternatief voor messing. Het grote verschil is dat ijzer kan gaan roesten en harder is, hierdoor kost het meer kracht om een ijzeren zeilring te plaatsen. IJzer kan net als messing makkelijk worden gegalvaniseerd of verzinkt met een toplaag. Door ijzer te verzinken kan roestvorming voor een bepaalde tijd worden tegengegaan. Afhankelijk van de dikte en de duur van galvanisatie kan staal sneller of langzamer roesten. Wij raden het gebruik van ijzeren ringen af in producten die worden blootgesteld aan water en/of vochtige omgevingen en voor langdurige outdoor toepassingen. Voor indoor of kortdurend gebruik wordt het risico op roestvorming beperkt maar wordt dit nooit gegarandeerd.

Roestvrij staal

RVS (roestvrij staal) is samengesteld uit een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof en is een duurzaam en hoogwaardig metaal met een hoge weerstand tegen vocht, zout en blootstelling aan de buitenlucht. Er zijn talloze soorten RVS met elk hun eigen unieke eigenschappen, voordelen en nadelen. Voor zeilringen wordt doorgaans RVS 304 gebruikt en bieden wij op aanvraag ook zeilringen van RVS 316 aan. RVS 304 biedt slechts beperkte weerstand tegen roest in buitentoepassingen en na verloop van tijd kan er vliegroest ontstaan. RVS 304 is licht magnetisch en biedt beperkte weerstand tegen omgevingen met chemicaliën zoals meststoffen en chlorides.

Aluzink

Aluzink is een legering van aluminium, zink en restmetalen met een laag ijzergehalte. Dit non-ferro metaal staat ook wel bekend als vangrailstaal en heeft een kleur die het beste te vergelijken is met ijzer verzinkt. Het is een flexibele metaalsoort en biedt naast duurzaam- en milieuvriendelijkheid ook brandwerendheid en een hogere corrosiebestendigheid dan verzinkt ijzer.

Aluzink is een sterke en vuurvaste optie voor zeilringen. Omdat Aluzink een ruw bandstaal is, vindt er geen nabehandeling of galvanisatie plaats, waardoor het aantrekkelijk geprijsd is. Wel bestaat er kans op zwarte vlekken door ijzerstof dat op de metalen zeilringen blijft zitten en geeft pigmentatie op pvc, textiel en andere doeksoorten. Zeilringen van aluzink worden vaak gebruikt voor stevige toepassingen als vrachtwagen- en containerzeilen of spandoeken, voordeliger dan messing maar met risico op zwarte vlekken op het doek.

Aluminium

Aluminium is een van de “armere” metalen en is ongeveer drie keer zo licht als staal. Dit maakt het niet altijd even geschikt voor verwerking op automatische zeilringmachines. Aluminium zeilringen leveren bij het handmatig verwerken minder problemen. Het materiaal is erg buigzaam, waardoor de zeilringen vaak vervormen. Aluminium zeilringen worden niet na behandeld of gegalvaniseerd, waardoor deze vaak zwart afgeven. Hoewel aluminium over het algemeen voordelig geprijsd is, leveren de zeilringen voor het productieproces vaak problemen. Een groot voordeel van aluminium is dat het niet roest. Desondanks zijn aluminium ringen vanwege hun lichtheid en zachtheid niet gemakkelijk in doek te plaatsen, en geven klanten met pvc- en textieldoeken vaak de voorkeur aan andere materialen.

Metal Coated

Metal coated is een nabehandeling op ijzer gegalvaniseerde zeilringen waarbij er een beschermende toplaag wordt aangebracht na het galvaniseren. Hoewel aluzink bekend staat om zijn sterke, duurzame en relatief corrosiebestendige eigenschappen willen we ook het zwart afgeven door het ijzerstof voorkomen. Daarom brengen wij een extra een beschermende siliconen toplaag (metal coating) aan op de zeilringen. Hierdoor worden de zeilringen grotendeels beschermd tegen het afgeven op pvc, textiel en andere doeksoorten.

Kunststof

Voor bepaalde toepassingen zijn kunststof zeilringen een geschikter alternatief dan metalen zeilringen. Er zijn twee soorten kunststof zeilringen beschikbaar:

Poly Carbonaat zeilringen:
Transparante zeilringen van poly carbonaat worden voornamelijk gebruikt in de spandoekindustrie vanwege de transparantie. Het is minder UV-bestendig en duurzaam dan polyamide zeilringen. De duurzaamheid van deze zeilringen, evenals die van polyamides en metalen, hangt af van het gebruikte materiaal. Alle drie deze soorten materialen die gebruikt worden voor zeilringen zijn volledig recyclebaar.

Polyamide zeilringen:
Polyamide is een sterke kunststof die bestand is tegen chemische omstandigheden. De vorm en het gebruik van polyamide zeilringen zijn vergelijkbaar met die van metalen zeilringen. Polyamide zeilringen scheuren of breken niet tijdens het bevestigen of gebruik ervan. De kunststof zeilringen van polyamide worden in verschillende maten en kleuren worden geproduceerd, behalve transparant. Deze zeilringen worden veel gebruikt in de spandoek-, confectie-, gordijn- en douchegordijnindustrie, evenals in omgevingen waar roest een risico vormt. Kunststof zeilringen van polyamide kunnen handmatig, semiautomatisch en volautomatisch worden verwerkt in diverse toepassingen, evenals metalen zeilringen.