Belgiëstraat 18 | 5171 PN | Kaatsheuvel

Account

Fepatex biedt een ruim assortiment aan accessoires voor de maakindustrie. Zo koopt u eenvoudig al uw benodigdheden op één plek.

Accessoires en meer!

Fepatex Accessories is een toonaangevende groothandel voor technische confectie en de maakindustrie. Ons uitgebreide assortiment is zorgvuldig samengesteld om aan de behoeften van de markt te voldoen. Fepatex heeft daarbij een sterke focus op een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij staan open voor verbeteringen en aanpassingen van ons assortiment om aan veranderende vraag te blijven voldoen. Heeft u een groot project waarvoor u specifieke of op maat gemaakte accessoires nodig heeft? Vertrouw op onze jarenlange ervaring en expertise.

Dé specialist in accessoires

Wij nemen niet altijd genoegen met gangbare kwaliteiten of prijzen. Daarom laten wij onze eigen mallen maken, bepalen wij de samenstelling van het product en stellen wij de vereisten vast waaraan het moet voldoen. Onze TIR-rubbers en Cristal Art Print zijn enkele voorbeelden hiervan.

Groothandel met expertise

Wij weten wat wij verkopen. Het lijkt eenvoudig, maar het is niet vanzelfsprekend. Onze jarenlange ervaring in verschillende branches binnen de technische confectie en de maakindustrie maakt ons tot echte productspecialisten. Met kennis van zaken bieden wij vertrouwen en vormen wij de basis voor een langdurige samenwerking.

Kwaliteit staat altijd voorop. Wilt u voor bepaalde producten een constante en betrouwbare kwaliteit, kies dan voor producten van Fepatex. 
Dit weten wij te waarborgen door samen te werken met de beste merken op de markt!

Veelgestelde accessories vragen

vragen & antwoorden

Materialen

Polypropeen is een thermoplastisch polymeer wat een zeer uitgebreide toepassing kent. Polypropeen staat ook bekend onder de oudere benaming polypropyleen en maakt deel uit van de thermoplasten. Het wordt enorm veel toegepast bij de productie van kunststof producten omdat het een aantal interessante eigenschappen bevat:

  • Lassen: het is een ideaal kunststof om te lassen
  • Bestendigheid tegen zuren
  • Bestand tegen spanningscorrosie
  • Relatief hard, sterk en stijf (het is harder dan LDPE maar zachter dan PVC)
  • Taai
  • Goede kleurvastheid (UV heeft mogelijk wel een negatief effect op de kleurvastheid)
  • Blijft drijven
  • Bestand tegen bacteriegroei waardoor PP de voorkeur krijgt in situaties die een goede hygiene vereisen
  • Goede hittebestendigheid waardoor het aangewezen is bij bijvoorbeeld sterilisatieprocessen
  • Recyclebaar door verhitting waarbij geen gevaarlijke stoffen vrij komen

 

Een polyester is een polymeer dat bestaat uit een keten van etterverbindingen. Polyesters worden gevormd door een polycondensatiereactie van dicarbonzuur en een diol of van een groot aantal moneculen met zowel een carbonzuur als een alcoholgroep. De meest voorkomende polyester is polyethyleentereftalaat (PET). Een sprekend voorbeeld hiervan is de zogenaamde PET-frisdrankflessen. Polyesters kunnen zowel thermoplastische als thermohardende kunststoffen zijn. 

Thermoplastisch PES wordt voornamelijk gebruikt voor textiele toepassingen. De korrels van dit materiaal worden in een spinmachine gesmolten en gevormd tot filamenten wat dan gebruikt kan worden om te weven, breien, etc. Daarnaast kunnen de filamenten tot elementen worden gehakt om dan bijvoorbeeld, vermengd met katoen, tot een verzelgaren te spinnen. De modulus (stijfheid bij rek) van polyester is hoger dan die van polyamide. Polyester is dus zeer geschikt als bijmenging in stoffen die niet mogen kreuken en waarvan de vorm behouden moet blijven. 

Eigenschappen:

  • Neemt vrijwel geen vocht op 
  • Goede bestendigheid tegen zuren, oxidatiemiddelen, etc.
  • Minder goed bestand tegen warme, geconcentreerde loog
  • Goed bestand tegen zonlicht
  • Slijtweerstand is vergelijkbaar met polyamide
  • Rek bij breuk is afhankelijk van de toepassing: tussen de 20% en 40%.

Thermoharderd PES wordt meestal verstevigd met behulp van glasvezel. Dit heet glasvezelversterkt polyester maar wordt ook vaak simpelweg ‘polyester’ genoemd. Bekende toepassingen zijn zeiljachten en roeiboten. 

Garen

Er zijn diverse toepassingen:

  • Textiel wordt gemaakt door garen te weven, breien, haken of knopen. 
  • Touw wordt gemaakt door garen te twijnen, slaan of vlechten.
  • Naaigaren wordt gebruikt om stukken textiel aan elkaar te naaien.
  • Het materiaal verven: met deze term wordt het verven van losse wol, katoen of synthetische vezelmassa aangeduid. 
  • Garen verven: voorafgaand aan het weven wordt het ongekleurde garen geverfd in de gewenste tint.
  • Stuk verven: het ongekleurde garen wordt voor het verven eerst verwerkt tot stof. Als met deze methode effen stoffen worden gemaakt, kunnen er altijd kleine afwijkingen in de kleur zijn tussen stoffen uit verschillende verfbaden.

Het garennummer (Tkt) geeft de dikte (diameter) van het garen aan. Gezien de diameter moeilijk te meten is, wordt deze maat weergegeven als de verhouding van de massa (gewicht) en de lengte van een stuk garen. Hier zijn twee systemen voor (gewichtsnummering en lengtenummering).

Tex (afkorting Tt) is de enige officiële toegestane nummering. In de praktijk wordt tex meestal alleen voor filamentgarens gebruikt. Tex is het gewicht in gram van 1000 meter garen. Bij deze eenheid worden voorvoegsels gebruikt zoals dtex en ktex. 13,5 Dtex is 135 tex. Dtex is het gewicht in gram van 10000 meter garen.

Denier (afkorting Td) is afkomstig uit de zijde-industrie en wordt nog steeds gebruikt voor aanduiding van het garen waar nylon panty’s van gebreid worden. Td is het gewicht in gram van 9000 meter garen. Veel voorkomende nummers zijn 20, 30 en 60 denier. Bij de gewichtsnummering bestaat er een evenredig verband tussen garendikte en garennummer, een dikker garen heeft een hoger nummer. 

Bij lengtenummering wordt de lengte van een vast gewicht aan garen bepaald. Dit is de nummering die vanuit oudsher werd gebruikt. Er bestaan dan ook veel verschillende nummers omdat elk land zijn eigen methode hanteerde. In Nederland gebruiken we nog de Ne1 en de Nm nummers.

Raamfolies

De rollengtes zijn afhankelijk van de dikte en het gewicht van de folie. Naargelang de dikte hebben we rollengtes van 30 meter, 40 meter of 50 meter. 

De raamfolie van Fepatex is verkrijgbaar in verschillende diktes (0,3mm – 1,0mm).

Afhankelijk van het type raamfolie, variëren de rolbreedtes: 132,137,140, 180 en 183 cm.

De meeste raamfolies zijn beschikbaar in een brandvertragende uitvoering. Afhankelijk van het type product hanteren wij in de meeste gevallen de Franse M2 of Europese normering.

De hardheid van raamfolie wordt aangegeven door ‘Hand’, weergegeven als #S.

  • 1S: Harde, stijve raamfolie met hele goede helderheid. Wordt voornamelijk indoor gebruikt of outdoor bij warme temperaturen.
  • 2S: Standaard raamfolie met lage cohesie en een ideale hardheid voor oproltoepassingen.
  • 3S: Zachte raamfolie bestand tegen lage temperaturen

De Low Temp raamfolie heeft de kwaliteitseigenschap dat deze uitermate geschikt is voor gebruik in tenten. Deze soepele raamfolie (3S) is goed bestand tegen koude temperaturen tot wel -30℃. Dit betekent niet dat je bij deze temperaturen de folie kunt vouwen. Het minimum wordt bepaald door kracht uit te oefenen op een opgespannen folie, bij steeds lager wordende temperaturen.

De raamfolie met de eigenschap Low Shrink heeft een 2S kwaliteit met speciale PVC-formule waarbij de krimp wordt beperkt (<1%).

Raamfolie MAR is een raamfolie van 2S kwaliteit met met een speciale PVC-formule waardoor de raamfolie soepel aanvoelt. Deze raamfolies zijn extra UV-bestendig (1200u UV test) en bestand tegen zout water.

Raamfolie Cristal TOP is een aparte budgetvriendelijke raamfolie-lijn.

Deze folie is beschikbaar op breedte 140cm en 180cm en ook in een brandvertragende versie. 

Window raamfolie bevat een vensterprint en bestaat ook in een brandvertragende versie.

Om de folie strak op de rol te krijgen wordt deze onder spanning op de rol getrokken. Het wordt door Fepatex aanbevolen om alvorens u de folie gaat gebruiken, deze af te rollen, ruim af te snijden en gedurende 24 uur op kamertemperatuur te laten acclimatiseren. 

“Expertise op een ruim aanbod en een grote variëteit 
aan fournituren voor de technische confectie"

Jonas Moens – Accountmanager