Belgiëstraat 18 | 5171 PN | Kaatsheuvel

Account

Onze Profitex Luchttafels in het nieuws!

Naar aanleiding van de uitbreiding van Simian BV en de plaatsing van onze Profitex Luchttafels is er een mooi artikel geschreven door SignPro Benelux. Wij zijn trots dat we hebben kunnen bijdragen aan deze mooie uitbreiding en het verkorten van de doorlooptijd.

Begin dit jaar maakte eigenaar Wouter Haan een ambitieus investeringsplan bekend voor deze uitbreiding. Ik spreek Wouter Haan half augustus over de uitvoering van de plannen en over de vraag wat de gevolgen van de corona uitbraak voor zijn bedrijf zijn.

Terugvallende vraag

Haan: “Ook wij werden in maart geconfronteerd met een terugvallende vraag. Met name de omzet in de offsetafdeling is behoorlijk getroffen, maar ook bij de signproductie liep de vraag terug en draaiden we in de min. De afgelopen maanden zagen we echter dat er sprake was van herstel, al blijft de vraag naar offsetproducten nog achter. In juli kwamen we al weer op nul. Feitelijk draait de signafdeling al in de plus, terwijl ook binnen die afdeling naar een aantal producten nauwelijks vraag is, zoals grote doeken voor beurzen, evenementen en festivals. Het betekent dat we in andere productcategorieën binnen de sign stevig plussen.”

Een van die groeiers is de markt voor het bedrukken van kleding, volgens Haan. De onlangs geïnstalleerde Kornit Altas wordt nu al 16 uur per dag ingezet en Haan verwacht in september naar 24- uurs productie te gaan.

Opbouw

De eerder aangekondigde uitbreidingen van het machinepark zijn op dit moment in volle gang, vertelt Haan. Wel heeft de installatie van een aantal machines vertraging opgelopen doordat technici minder gemakkelijk konden reizen tijdens de corona-uitbraak, of omdat de fabriek te maken had met beperkingen bij de eigen productie. Grote gevolgen voor de bedrijfsvoering heeft dit uitstel niet gehad. Een deel van de investeringen is gericht op het uitbreiden van de capaciteit om knelpunten in de productie te voorkomen en aan de vraag te blijven voldoen. Daarnaast zijn er nieuwe productielijnen geplaatst die de arbeidskosten omlaag brengen, de doorlooptijd verkorten en het produceren van nieuwe producten mogelijk maken. Door de vraaguitval in de afgelopen maanden bleek de capaciteit van het bestaande machinepark voldoende. Ook financieel zijn de gevolgen voor Simian beperkt. Wouter Haan zegt daarover: “Als ondernemer moet je bij het maken van je plannen realistisch te werk gaan. Natuurlijk hielden we rekening met groei en zijn onze investeringen daar op afgestemd. Tegelijkertijd hebben we steeds conservatief gerekend. Er kunnen altijd tegenvallers op je pad komen, zoals nu is gebleken met de coronacrisis. We kunnen de investeringen die nu gaande zijn ook dragen als de omzetgroei dit jaar uit blijft. Overigens zoals het er nu naar uitziet zal een deel van de investeringen dit jaar al bijdragen aan de omzet en zal de omzet tenminste vergelijkbaar zijn met die van 2019. Dat zou zonder de aanpassingen en uitbreidingen lastiger zijn geworden.”

Marktontwikkelingen

Haan houdt er rekening mee dat de vraag zich niet in alle productgroepen volledig herstelt en ziet verschuivingen in de vraag. De tendens die al gaande was naar kleinere aantallen per order is de afgelopen tijd versterkt. Dat is in de offsetafdeling het meest zichtbaar, maar strekt zich in alle geledingen uit. Bedrijven bestellen alleen precies wat ze nodig hebben. Een bestelling voor 24 enveloppen is niet uitzonderlijk meer. Haan: “Je moet als ondernemer flexibel zijn en je aanpassen aan de marktvraag dus daar spelen we met onze productie op in.” Ook de tendens naar korte levertijden is al langer gaande. Haan: “Als je iets bestelt bij bol. com, dan heb je je bestelling meestal de volgende dag al in huis, klanten verwachten dat steeds vaker ook van ons. Die hebben geen idee wat we daarvoor moeten doen en waarom zouden ze? Wij moeten zorgen dat we de vraag invullen. Een behoorlijk deel van onze investeringen is daarom gericht op het verkorten van de doorlooptijd, naast capaciteitsvergroting.”

Dedicated workflows

In de signafdeling springen een aantal investeringen in het oog. Er zijn meerdere Durst-printers geplaatst, die naast de eerder aangekochte printers worden ingezet. Deze machines maken het mogelijk meer dedicated workflows te bouwen waarvoor de nieuwe hal ruimschoots plek biedt. Dat maakt het mogelijk kortere doorlooptijden te garanderen. Zo krijgen klanten die een roll-up banner bestellen deze al de volgende werkdag in huis. Haan: “We zijn nu eenmaal een trendsettend bedrijf. Zie ons als Tesla. We doen dingen die niemand doet, op het gebied van de nieuwste machines, grote investeringen, maar ook op gebied van de norm doorbreken door te luisteren naar de klant. Die bepaalt, niemand anders. Hierdoor kennen we bijvoorbeeld maar twee levertijden in plaats van drie. De klant wil het snel hebben of heeft alle tijd. Onlangs zijn we begonnen met “standaard morgen in huis, zonder toeslag”. Zo krijg je al onze rollup banners standaard de volgende werkdag al geleverd. Ook al bestel je 250 stuks op het laatste moment, morgen heb je ze allemaal. Je ziet dat sommige concurrenten ons al snel proberen te volgen.”

Lucht

Ook lucht kan bijdragen aan het verkorten van de doorlooptijd. Er is geïnvesteerd in een luchttafel waarop grote spandoeken worden gelast en geringd die van een 5 meter brede Durst Rho512r printer afkomen. Direct achter de printer is een Aristo snijtafel geplaatst en daar weer achter de door Fepatex uit Kaatsheuvel in eigen huis ontwikkelde luchttafel en GrommetMaster ringmachine. Miller leverde het bijbehorende lasapparaat. Het is de eerste tafel die in de Benelux geleverd is. De uit verschillende modules opgebouwde tafel is zo’n 18 meter lang en bevat een omkeerunit. Haan: “Het afwerken van spandoeken was tot nu een bottleneck in het proces. Door deze tafel kan er met veel minder handelingen worden gewerkt doordat de operator het complete doek zonder veel inspanning verplaatst. We kunnen meer spandoeken met minder mensen afwerken en de doorlooptijd wordt hierdoor korter.”

Kornit Atlas

Een van de andere investeringen betreft de plaatsing van een Kornit Atlas DtG textielprinter. De procesoptimalisatie ervan werd door de corona perikelen enkele maanden verschoven. Deze snelle textielprinter draait echter nu tot volle tevredenheid en draagt al bij aan de resultaten. Haan: “We bedrukken er uiteenlopende textielproducten mee: T-shirts, polo’s en sportshirts, tot keukenschorten, tassen en rompertjes.” De grootste uitdaging bij dit type producten is het stroomlijnen van de orders zodat de snelheid waarmee de printer werkt optimaal benut kan worden. Elke order heeft zijn eigen textielaanvoer nodig en het eindproduct moet vervolgens netjes verpakt naar de klant verzonden worden.

De in eigen huis ontwikkelde workflow is hier doorslaggevend.

Haan: “Het optimaliseren van de workflow is bij elke nieuwe machine een puzzel die onze engineers op hun bordje krijgen. Nu we aan het produceren zijn, wordt de productie hier en daar nog bijgesteld. Het gaat soms om ogenschijnlijk kleine dingen als een extra tafel bij de machine, of toch een lopende band voor afvoer, dat soort zaken. Het zijn de details die bepalen of je winst, of verlies maakt.” Meten en het analyseren van data wordt bij Simian in alle geledingen van het proces toegepast, vanaf het moment dat er een bezoeker op de website is tot aan de aflevering van de producten. Het onderwerp komt herhaaldelijk terug in het gesprek als Haan uitlegt waarop hij zijn keuzes heeft gebaseerd als het gaat om het onderbouwen van nieuwe investeringen. Data-analyse zorgt er ook voor dat ze bij Simian goed weten hoe de markt op verschuivingen in hun aanbod reageert.

Verpakken

Tot de meer kostbare investeringen behoort een nieuwe verpakkingslijn. De door Kern uit Zwitserland geleverde verpakkingslijn maakt dozen exact op maat en verzorgt het vullen van de dozen zonder tussenkomst van een operator. Het systeem kan niet alleen overweg met stapels papier. Ook bordjes of andere prints tot A3 worden er straks in verpakt, net als het textiel dat door de Kornit Atlas is bedrukt. Haan: “Deze verpakkingsmachine is uniek in zijn soort. Het mooie is dat het niet alleen het verpakkingsproces vereenvoudigt, maar dat we daarmee ook weer duurzamer kunnen verpakken. We verzenden geen lucht meer en het is niet meer nodig om plastic kussentjes, of extra karton toe te voegen.”

Digitaal drukken

Een van de investeringen, die begin dit jaar veel aandacht trok, was de investering in de Landa S10 digitale pers, de eerste in de Benelux. De installatie ervan is vanwege de gevolgen van corona uitbraak uitgesteld tot eind augustus. Haan: “We hebben bewust voor dit systeem gekozen omdat het hiermee mogelijk is het gat tussen de aanwezige digitale systemen en de offsetpersen te dichten. Juist daar verwachten we vanwege de dalende oplages meer werk. Hoe de precieze verdeling van orders zal zijn gaan we de komende maanden verder uitzoeken. In onze omzetprognose voor dit jaar hebben we de productie van Landa S10 bewust niet meegerekend. Dat geeft ons de tijd om te zoeken naar de optimale mix bij afstelling van de machine en de aan- en afvoer van drukwerk. Het is één van de leuke dingen van dit werk dat je af en toe even mag spelen.” Haan kijkt net als als veel ondernemers terug op een aantal bewogen maanden, maar heeft zich niet echt ongerust gemaakt over de gevolgen van de coronacrisis. De lange termijn uitzichten voor Simian zijn er niet door aangetast. Met de aanvullingen in uitrusting die inmiddels zijn geïnstalleerd, kan het bedrijf nog slagvaardiger opereren.

Video: Profitex in de praktijk.

Snel, simpel en effectief uw banners, spandoeken en zeildoeken verwerken?

Simian B.V. is er al uit: met de Profitex kunnen zij in een handomdraai schakelen tussen lassen en ringen. Via luchtdruk schuiven en draaien de materialen in hoog tempo over de tafel. Het oneindig oprollen van uw materialen is verleden tijd door het ingebouwde (optionele) keersysteem. In no time is het product klaar voor gebruik!

Neem contact op

Benieuwd wat Fepatex voor u kan betekenen? Ons team van specialisten staat voor u klaar om u te helpen. Bent u op zoek naar meer informatie of heeft u vragen met betrekking tot onze producten, machines of diensten? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice via mail naar info@fepatex.nl of bel naar +31416 530049.

Deel dit bericht via:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Gerelateerde berichten